Családkonzultáció, párkonzultáció

A család, élő rendszer. Időnként meg kell újulnia, hogy képes legyen alkalmazkodni a külvilág és a családtagok változásaihoz. A változások egy része szükségszerű, más része bejósolhatatlan.

A kiszámítható változások az idő múlásához, az életciklusokhoz köthetők. Például egy újszülött érkezése egészen más lehetőségeket és feladatokat jelent a szülő számára, mint a serdülővel járó örömök és megpróbáltatások. Vagy: a fiatal felnőtt elköltözése ugyancsak újrarendezi a családi kapcsolatokat. A bejósolhatatlan változások közé tartozik a társadalmi okokból bekövetkező munkanélküliség, váratlan baleset, hirtelen halál, gyors karrier stb.

Amennyiben a család képtelen a változásra, működészavar lép fel a család életében. Akadozik a kommunikáció, a viták sűrűsödnek. A feszültség állandósulásával különböző tünetek léphetnek fel. Gyakran a gyermek bizonyul a „leggyengébb láncszemnek”, ő „hordozza” a tüneteket – és jelzi ezzel a család problémáját környezete számára.

A feszültség olykor a felnőttek válásához, szétköltözéséhez vezet. A válás során, a szétválást követően általában újabb problémák vetődnek fel. Sokszor megváltozik a szülő-gyermek kapcsolat jellege, illetve a szülők együttműködése nem minden esetben zajlik zökkenőmentesen.

Előfordul, hogy a család, a pár tagjai egy konkrét és aktuális kérdésre keresnek választ a családi viszonyokkal kapcsolatosan, mivel egy döntés meghozatalához információra van szükségük. Ilyenkor általában már 1-2 konzultációs ülés során megfelelő segítséget, elegendő információt kaphatnak saját döntéseik meghozatalához.

Gyakran elhangzó kérdések: Hogyan mondjuk el a kisgyermeknek az új testvér érkezését, a közeli hozzátartozó halálát? „Normális-e” a testvér-féltékenység? Meddig alhat együtt a gyermek a szülővel? Ki a hibás a párkapcsolat megromlásáért? Mi a jobb a gyermeknek: ha az állandóan veszekedő szülők együtt maradnak, vagy ha külön válnak? Mit tegyünk, hogy a válás folyamán és azt követően a gyerekek a lehető legkevésbé sérüljenek?

Az Útkeresés Segítő Szolgálat speciális szolgáltatást nyújt a különböző családi problémák kezelésére.

Konzulensek: Bella Éva, Máté Klára

Időpontot a 25/510-100 – as telefonon lehet kérni a családkonzulenseknél.

A fejlődés nemcsak jutalmakkal és örömmel jár, hanem sok belső fájdalommal is, és ez mindig így lesz. Minden előre irányuló lépés az ismeretlenbe hatol, amiben veszélyek is rejlenek, és egyben azt is jelenti, hogy fel kell adni valami ismerőset, jót és kielégítőt. Gyakran az egyszerűbb, könnyebb, kevesebb erőfeszítéssel járó élet feladásával jár, cserébe pedig nagyobb követelményeket támasztó, felelősebb, nehezebb életet kap az ember. Az előrevivő növekedés e veszteségek ellenében megy végbe, így bátorságot, akaratot, döntést és erőt követel meg az egyéntől, valamint védelmet, megengedést és biztatást a környezettől, különösen gyermekek esetében.”

                                   /Abraham Maslow/