Felújították az Útkereső Segítő Szolgálat székhelyét

Egy 205 millió forintos projekt részeként megújult az Útkeresés Segítő Szolgálat Bartók Béla téri székhelye. Az energetikailag korszerűsített intézménybe decemberben költözött vissza a családsegítő szervezet.

Mint már arról többször is beszámoltunk, az önkormányzat 205 millió forint támogatást nyert el a szociális intézmények infrastrukturális fejlesztésére. A projekt által érintett intézmények közül bemutattuk az idősek otthona Batsányi és Magyar úti telephelyén történt munkálatokat, most pedig az Útkeresés Segítő Szolgálat Bartók Béla téri székházánál is látogatást tettünk. A családsegítő intézmény is jelentős megújuláson esett át.

A gyermekjóléti alapszolgáltatásoknak helyet adó épület felújítása és funkcionális átalakítása azt a célt szolgálta többek között, hogy a bővülő ügyfélforgalomnak és a szakembereknek megfelelő, komfortosabb környezetet biztosítsanak, hogy hatékonyabb lehessen a feladatellátás. A homlokzat szigetelése, a nyílászárók cseréje, a radiátorok, a fűtés korszerűsítése mellett megújultak a vizesblokkok, néhány kis irodát egybenyitottak az emeleten, valamint kialakítottak egy nagyobb tárgyalótermet is. Ezen nagyszabású munkálatok idejére ki kellett költöznie a szolgálatnak, az önkormányzat ideiglenesen a Jókai utcai épületben biztosított helyet. Az áthelyezés nem volt egyszerű, ugyanis mindent vinniük kellett, az iratokat, a berendezési tárgyakat. Tavaly tavasztól ott fogadták az ügyfeleket. Aztán decemberben elérkezett a visszaköltözés ideje- mindebben a DVG Zrt. is segítséget nyújtott az intézménynek.

2018 szeptemberétől a család- és gyermekjóléti központok feladati az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységgel bővültek. Ez az új feladat azt jelenti, hogy a családsegítő kollégája tanácsadást tart a pedagógusoknak, szülőknek és gyerekeknek. Ahol nagyobb az óraszám, lehetőség van csoportos foglalkozásra, például a gyerekek szocializációs problémáinak kompenzálására, de segíthetnek a magatartás problémákkal küszködő gyerekeknek, szabadidős programok szervezésében, az iskola közösségi életében. Mint azt Kissné Fekete Éva elmondta, ez egy fokozatosan kiépülő munka, most első körben az intézmény megismerésén, az ottani problémák feltárásán van a hangsúly.

Az Útkeresés Segítő Szolgálat munkatársai éves szinten 400-500 dunaújvárosi családdal kerülnek kapcsolatba, vagyis átlagosan 1000-1200 gyermekkel foglalkoznak. Ebbe beletartozik többek között a tanácsadás, az adományozás, a terápia. Három éve működik egy olyan programjuk is, amelyet az Élelmiszerbank segítségével valósítanak meg. Ennek részeként mindennap ételadományokat, pékárukat, zöldségeket, gyümölcsöket szállítanak hozzájuk az egyik helyi nagyáruháztól, amelyeket az Útkeresés szétoszt a nagycsaládosok, rászorulók között. Teszik mindezt a már szépen, esztétikusan, energetikailag is felújított Bartók Béla téri intézményükben.

Forrás: dunaujvaros.com