Figyeljünk egymásra!

unnamed

A koronavírus terjedésének megakadályozására az otthonmaradás a leghatékonyabb eszköz. A fertőzés lassítása szempontjából az iskolák bezárása és az önkéntes karantén fontos intézkedések. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy sokak számára az „otthon” közel sem biztonságos hely.

Kínában a koronavírus megjelenését követő izolációval párhuzamosan – a rendőrségi bejelentések adatai alapján* – ugrásszerűen megnőtt a családon belüli és párkapcsolati erőszakkal összefüggő esetek száma.  Amerikai kutatások* szerint pedig a családon belüli erőszak előfordulása növekszik a természeti katasztrófák, például hurrikánok után. Ez egyrészt az elszigeteltség bántalmazó általi kihasználásának, másrészt az intézményrendszerben (pl.: bíróságok) bekövetkezett változásoknak is köszönhető. A fennakadások miatt ugyanis a bántalmazók még kevésbé tartanak a felelősségre vonástól, miközben a már folyamatban lévő jogi ügyek is még tovább elhúzódnak. A magyar bíróságokon március 15-én elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet így jó eséllyel hátrányosan fogja érinteni a bántalmazott nőket.

MIT TEHETÜNK?

A NANE és PATENT Egyesület azt kéri, hogy a koronavírus elleni védekezés mellett fokozottan figyeljünk egymásra. Ha ismerünk olyan nőt, aki érintett, igyekezzünk fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsünk, amiben az érintett segítséget kér. Ne kezdjünk el tanácsokat adni, ne kritizáljuk. Mindemellett mi magunk is tájékozódjunk a ww.nane.hu oldalon elérhető ingyenes kiadványok elolvasásával. A kifejezetten a segítők számára létrehozott edukációs anyag itt érhető el.

A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra is elérhető a 06-80-505-101 számon (H-K-CS-P 18-22 és Sze 12-14 között). A PATENT Egyesület ingyenes jogsegély-vonala is hívható, szerdánként 16-18 óra, csütörtökönként 10-12 óra között, valamint a vírus miatt fennálló rendkívüli helyzet alatt pénteken 12-14 óra között is a 06-70-220-2505 mobilszámon, illetve emailen is elérhetők a szakértők a jog@patent.org.hu címen.

A NANE és PATENT Egyesület részletes közleménye a témában itt érhető el.