Nyári élménybeszámoló

2023. július 3. és 7. között öt napon át rengeteg nevetés, számtalan kalandos program és megannyi új barátság várta azt a 15 gyermekeket, akik részt vettek az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői által szervezett nyári szabadidős programsorozatán. A járás összes általános iskolájában meghirdetett szabadidős foglalkozásokra 6 és 10 év közötti gyerekeket vártunk. A programnak az Útkeresés Segítő Szolgálat épülete és csoda szép udvara adott otthont.

A programunk célja az volt, hogy a gyermekek az itt tartózkodásuk alatt jól érezzék magukat, legyenek lefoglalva, ne unatkozzanak, ezért próbáltunk minél több kézműves foglalkozást, mozgásos feladatot, kirándulást, kulturális programot belesűríteni az egy hétbe. Minden nap szakítottunk időt az ismerkedésre, az önfeledt beszélgetésekre, a szabad játékra is, amelyek biztosították a kellemes kikapcsolódást a gyemrekek számára. A programok során mindvégig a jókedv és a vidámság volt jellemző.
Feladatunknak éreztük, hogy a gyermekeknek a jókedven túl játékos feladatokon keresztül szociális kompetenciafejlesztést is biztosítsunk. Ilyen volt az egymás iránti felelősségérzet növelése, a közösségi szellem kialakítása, önbizalom, kreativitás és önkifejezés erősítése, társas kompetenciák és empátia fejlesztése.

A hét témája a barátság volt, hiszen a társas kapcsolatok minden életkorban alapvető fontosságúak, illetve a barátsághoz mindenkinek van valamilyen viszonya. Az öt napon a programokat is ebben a szellemben valósítottuk meg. Barátságkarkötőt, képeslapot készítettünk, barátság kulcstartót fontunk, tenyérlenyomatot festettünk. Ezen túlmenően volt kincskereső túra, közös torna, barátság-mese foglalkozás, állatok és emberek barátsága – kisállat simogató, kutyás bemutató keretében.
Szórakozásból sem volt hiány: vízibomba célbedobás, palacsinta és fagylalt evés, buborék parti, akadálypálya, csillámtetoválás, és számtalan csocsó bajnokság színesítette a napokat, a hetet pedig a barátság megünneplése koronázta meg.

Ezúton szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy azt a sok önzetlen segítséget, amelyet az öt nap megszervezése és lebonyolítása során kaptunk.
Köszönjük:

  • Gino Konyhája Kft.-nek a gyermekek étkeztetését
  • Fekete Sándornak és családjának a kisállat simogatót és a pónilovaglási lehetőséget
  • Pálhalmai Országos Büntetés-Végrehajtási Intézet munkatársainak, valamint Jedi és Killer szolgálati kutyák bemutatóját
  • Pokornyi Orsolyának a mesefoglalkozást a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtárában
  • Az Útkeresés Segítő Szolgálat minden munkatársának

Szervezők:
Óvodai- és iskolai szociális segítők szakmacsoportja
A hét házigazdái: Évi, Györgyi, Timi